http://blogamation.com/index.php

12/4/11

Φλώρινα: άνεμος, ήλιος και νερό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας



Φλώρινα: άνεμος, ήλιος και νερό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειαςΘετικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο νομό της Φλώρινας έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, χάρη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 δόθηκαν άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε επενδύσεις ΑΠΕ, που εφόσον λειτουργήσουν θα παράγουν συνολική ισχύ μεγαλύτερη των 600 Μεγαβάτ, τη στιγμή που σήμερα το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην περιοχή δεν ξεπερνούν σε ισχύ τα 1000 Μεγαβάτ.
Από τις παραπάνω αδειοδοτήσεις, τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό του Τμήματος Περιβάλλοντος Φλώρινας, Χρήστο Ιωάννου. Συγκεκριμένα δόθηκαν 18 άδειες για αιολικά πάρκα που αναμένεται να παράγουν ισχύ 580 Μεγαβάτ. Οι άδειες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα αφορούν επενδύσεις για συνολική ισχύ 13 Μεγαβάτ ενώ για τα υδροηλεκτρικά έργα αφορούν έξι επενδύσεις, συνολικής ισχύος 4,5 Μεγαβάτ.
Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές κοινωνίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις εφιστούν την προσοχή των υπευθύνων στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα καταστήσουν μια επένδυση επωφελή για τον τόπο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της δημιουργίας αιολικών πάρκων σε προστατευμένες περιοχές όπως οι Πρέσπες.
«Θύματα των ανεμογεννητριών είναι συχνά οι πελαργοί που πέφτουν πάνω τους και σκοτώνονται αλλά και οι νυχτερίδες που όταν τις πλησιάζουν παθαίνουν ένα είδος πνευμονικού οιδήματος. Επιπλέον, για λόγους προστασίας του τοπίου, θα πρέπει να αποφεύγεται να φαίνονται οι ανεμογεννήτριες από τον καθρέφτη των λιμνών» επισημαίνει η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού.
Θετικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εμφανίζεται και το ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, διά στόματος του Προέδρου του, Δημήτρη Μαυρομματίδη. Ο ίδιος πάντως υπενθυμίζει την ανάγκη ομαλής μετάβασης από τους λιγνίτες στις ΑΠΕ ώστε να μην βιώσει η Δυτική Μακεδονία μια βίαιη αναπροσαρμογή του παραγωγικού της ιστού και να μην οδηγηθούν στην ανεργία πληθυσμοί που ζουν από το λιγνίτη.
http://www.tsantiri.gr
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%BB%CF%8E%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B1 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου