http://blogamation.com/index.php

4/12/11

Ιπποφαές: Ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες και όχι μόνο...


Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί, αν και πολύ όξινοι και ελαιώδεις, δυσάρεστοι αν φαγωθούν ωμοί, εκτός κι αν "υπερ-ωριμάσουν" (παγώσουν ώστε να μειωθεί η στυπτικότητα) και/ή αν αναμειχθούν με γλυκύτερο χυμό από μήλο, σταφύλλι κλπ.
Περιέχει λίπη που χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς σκοπούς, τα δύο ανώτερα στρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρέμες και αλοιφές, ενώ το κατώτερο στρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδώδιμο προϊόν, όπως το σιρόπι.
Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά των καρπών του ιπποφαούς έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου ή άλλων ασθενειών, αν και ακόμα δεν έχει αποδειχθεί κανένα όφελος για τους ανθρώπους από κλινικές μελέτες.
Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C — 114 έως 1550 mg ανά 100 gr που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές, από τα φυτά, σε βιταμίνη C. Ο καρπός ωστόσο είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα.
Ο καρπός του υπποφαούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, μαρμελάδες, λοσιόν και λικέρ. Ο χυμός ή ο πολτός έχει άλλες δυνατότητες εφαρμογής στα τρόφιμα και στα ποτά. Για παράδειγμα, στη Φιλανδία χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συστατικό στις παιδικές τροφές. Τα φρουτοποτά ήταν ανάμεσα στα πρώτα προϊόντα με ιπποφαές που παράχθηκαν στην Κίνα. Χυμός που βασίζεται κυρίως στο ιπποφαές είναι πολύ δημοφιλής στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες. Προσφέρει ένα θρεπτικό ποτό, πλούσιο σε βιταμίνη C και σε καροτενοειδή. Η σπεσιαλιτέ μπίρα Tyrnilambic Baie d'Argousier παράγεται στο ζυθοποιείο του Cantillon στις Βρυξέλλες σε αποκλειστικότητα για τη Φινλανδική αγορά.

Μυστικό υγείας, ομορφιάς και ευεξίας.
Ο τομέας της υγείας και της ομορφιάς έχει στρέψει το ενδιαφέρον του για τα προϊόντα του Ιπποφαούς αφού όπως είναι ευρέως γνωστό μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από δερματολογικά προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την λειτουργία του και τις προσβολές του από παθογόνα όσο και με την διαδικασία της γήρανσης του.
Η ευεργετικότητά του συνοπτικά:
Προσδίδει ευεξία

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Μειώνει τις φλεγμονές

Λειτουργεί ως φυσικό αντιθρομβωτικό

Προσφέρει κυτταρική αναζωογόνηση

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Βελτιώνει τη λειτουργία εγκεφάλου και νευρικού συστήματος

Λειτουργεί ως ενισχυτής του ανοσοποιητικού

Βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος από εγκαύματα

Βελτιώνει την εμφάνιση και την χροιά του δέρματος


 Το ευεργετικό λάδι του

 Το λάδι του Ιπποφαούς που προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό συμπεριλαμβανομένου και του σπόρου περιέχει Βιταμίνη C, βιταμίνες Α, B1, B2, E υπό μορφή τοκοφερολών πολύτιμες φυτοστερόλες φλαβονοειδή ω3, ω6,ω7 και ω9 λιπαρά οξέα.

Το προϊόν έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και πέρα από τις παραδοσιακές χρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό συμπλήρωμα λόγω των πολύτιμων λιπαρών,των αντιοξειδωτικών, των βιταμινών και των φυτοστερολών.

Το Ιπποφαές ως συμπλήρωμα διατροφής

Ως διαιτητικό συμπλήρωμα έχει παρουσιάσει δράσεις για να βοηθήσει την υγιή κυκλοφορία αίματος, τον στοιχείωδη έλεγχο της κολίτιδας και του έλκους του στομάχου. Οι παραπάνω δράσεις είναι αποτελέσματα νεότερων ερευνών και μελετών.

Οι παραδοσιακές του δράσεις έχουν ερευνηθεί και αυτές και αναφέρονται στην υγεία του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής Χρησιμοποιείται επιφανειακά για να βοηθήσει στη θεραπεία των τραυματισμένων δερμάτων, των εγκαυμάτων, της ξηρότητας και αντιγήρανσης του δέρματος.

Προστατεύει τα λευκά αιμοσφαίρια από ζημιές των ακτινοβολιών και της χημειοθεραπείας .Σημαντική είναι η δράση του ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και της μείωσης της χοληστερόλης λόγω της περιεχόμενης β- σιτοστερόλης.

1 σχόλιο: