http://blogamation.com/index.php

2/6/11

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΧΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ!!!

Βαρεθήκατε τη σομόν κρεβατοκάμαρα και τις ουδέτερες αποχρώσεις στο σαλόνι; Δε σας αδικούμε. Οι τάσεις των τελευταίων χρόνων επιβάλλουν έντονα χρώματα όχι μόνο στους τοίχους αλλά και σε επιφάνειες που μέχρι τώρα παρέμεναν παραμελημένες, όπως για παράδειγμα το ταβάνι. Κι από τη στιγμή που συναντάμε αυτές τις τάσεις παντού, από εστιατόρια και μπαρ μέχρι σπίτια φίλων, είναι λογικό η δική μας κιτρινωπή κουζίνα, που μέχρι πρότινος μας φαινόταν φωτεινή, να μοιάζει πλέον βαρετή. 

Τι χρώμα, όμως, να επιλέξει κανείς για το σπίτι; Κι αν το αποτέλεσμα είναι υπερβολικό; Αν το μετανιώσουμε και πρέπει να επαναλάβουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή; Η απόφαση μοιάζει δύσκολη, και τα χρωματολόγια με τις επτά εκατομμύρια αποχρώσεις του γαλάζιου φτιαγμένα για να μας μπερδεύουν. 

Συγκεντρώσαμε όλες τις τελευταίες τάσεις, αλλά και τους γενικότερους κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάμε παρασυρμένοι από trends, και σας τις παρουσιάζουμε, για να μην πνίγεστε σε μια σταγόνα ακρυλικού χρώματος. 

Οι φετινές τάσεις και προτάσεις… Αν νομίζατε ότι δεν υπάρχουν trends στην εσωτερική διακόσμηση, καιρός να αναθεωρήσετε. Μπορεί οι επιταγές της μόδας για τα χρώματα του σπιτιού να μην αλλάζουν κάθε εξάμηνο, όπως συμβαίνει με τα ρούχα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι παραμένουν στάσιμες για δεκαετίες. Αλλιώς πώς εξηγούνται οι διαφορετικών αποχρώσεων τοίχοι που παρατηρείτε σε ολοένα και περισσότερα υπνοδωμάτια τελευταία; 

Δείτε τι λένε οι φετινές τάσεις για τα χρώματα του σπιτιού, και υιοθετήστε αυτές που σας ταιριάζουν.


Το “it” χρώμα που προτείνουν οι interior designers παγκοσμίως για την αυγή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα είναι το πράσινο του κέδρου –αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία. Ένα φλούο, χαρούμενο χρώμα, με κιτρινωπές προσμίξεις, που μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικά pop και νεανικό μόνο του. Αν όμως συνδυαστεί με γήινους τόνους είτε στη διακόσμηση του δωματίου είτε στους υπόλοιπους τοίχους θα δώσει ένα εκπληκτικά φωτεινό αποτέλεσμα, το οποίο θα σας φτιάχνει τη διάθεση κάθε φορά που το αντικρίζετε. 

Οι κουζίνες που θυμίζουν πίνακα του Kandinsky ανήκουν στην περασμένη δεκαετία. Η τάση θέλει το χρώμα των τοίχων να συνδυάζεται –ή τουλάχιστον να ταιριάζει– με εκείνο που κοσμεί τους πάγκους, το τραπέζι και τα υπόλοιπα έπιπλα, αλλά και να λαμβάνει υπ’ όψιν το φινίρισμα των ηλεκτρικών συσκευών σας, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα αρμονικό αποτέλεσμα στο δωμάτιο όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια. 

* Ξεχάστε τα κλασικά σομόν και λιλά.
 Τα έντονα χρώματα στην κρεβατοκάμαρα είναι μία από τις πιο καυτές τάσεις για φέτος. Τολμήστε αποχρώσεις όπως η τερακότα, το βαθύ μπλε, και το χρώμα του κόκκινου κρασιού. Αν, όμως, το υπνοδωμάτιό σας δεν είναι αρκετά φωτεινό, μην υπερβάλλετε: χρησιμοποιήστε αυτά τα χρώματα μόνο για τον έναν τοίχο –κατά προτίμηση, αυτόν στον οποίο ακουμπά το κεφαλάρι του κρεβατιού– και βάψτε τους υπόλοιπους στην ανοιχτόχρωμη εκδοχή τους. 



Το χρώμα δεν πάει μόνο στους τοίχους. Η πιο παραμελημένη επιφάνεια, το ταβάνι, είναι ιδανική για πειραματισμούς, ιδιαίτερα για εσάς που διστάζετε να δοκιμάσετε τολμηρά χρώματα στους τοίχους: βάψτε τους σε μια ουδέτερη απόχρωση, ή αφήστε τους λευκούς, και επιλέξτε ένα ιδιαίτερο χρώμα, με κίτρινες ή ροζ προσμίξεις, για το ταβάνι. Το φως θα διαχέει το χρώμα σας στο υπόλοιπο δωμάτιο, δημιουργώντας cozy αίσθηση. 

Τα γήινα χρώματα συνδυάζονται φέτος με τις αποχρώσεις του πράσινου που συναντάμε στη φύση, για να δημιουργήσουν country chic αίσθηση σε χώρους όπως το υπνοδωμάτιο, η κουζίνα και –γιατί όχι– το σαλόνι. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να μεταφράσει τον όρο «γήινα» όχι μόνο σε καφέ και τερακότες, αλλά και ευφάναστα δαμασκηνί, χάλκινα και σκούρα ροδακινί. 



…Οι διαχρονικές αξίες 
Αναμφίβολα έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται λόγος για την επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Αν, λοιπόν, τα ζωηρά χρώματα στα ρούχα μπορούν να φτιάξουν έστω και λίγο τη διάθεσή μας, φανταστείτε την επίδραση που μπορεί να έχει ένα χρώμα που απλώνεται σε έναν ολόκληρο τοίχο, απέναντι από το κρεβάτι, το γραφείο ή τον καναπέ μας. 

Πριν, λοιπόν, καταλήξετε στα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε για την ανακαίνιση του σπιτιού και της διάθεσής σας, με βάση τις τελευταίες τάσεις,
λάβετε υπ’ όψιν και τους βασικούς κανόνες της… χρωματοθεραπείας, που θα βρείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Άρθρα. 

…Και οι γενικοί κανόνες 

Τα σκούρα χρώματα μικραίνουν και «σκοτεινιάζουν» τον χώρο, σε αντίθεση με τις ανοιχτές και τις παλ αποχρώσεις που δημιουργούν την ψευδαίσθηση του ανοιχτού χώρου. Αν σας αρέσουν πολύ χρώματα όπως το μπορντό ή το σκούρο μπλε, επιλέξτε τις ανοιχτές τους εναλλακτικές για τους τοίχους –τερρακότα, ροζ ή γαλάζιο αντίστοιχα– και κρατήστε τα για «πινελιές» στη διακόσμηση –υφάσματα επίπλων, κουρτίνες, μικροαντικείμενα. 

Η τάση δύο τοίχοι ένα χρώμα – δύο τοίχοι άλλο, που «φοριέται» πολύ τελευταία, δε γνώρισε τυχαία την επιτυχία της: τα χρώματα που κάνουν αντίθεση μεταξύ τους και συναντιούνται στις γωνίες, κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος. Τολμήστε να παίξετε με funky συνδυασμούς, όπως το λιλά με το λαχανί, ή το ροζ με το ροδακινί. 

* Αν ανατριχιάσατε και μόνο στην ανάγνωση των παραπάνω συνδυασμών, επιλέξτε τη… μέση οδό: βάψτε τρεις τοίχους σε ένα ουδέτερο χρώμα που σας αρέσει –ή αφήστε τους λευκούς– και τον τέταρτο μόνο σε έντονο χρώμα. 

Οι πειραματισμοί του στυλ ενυδρείο, ωκεανός, μπουντουάρ α λα Moulin Rouge είναι ιδανικοί για το δεύτερο μπάνιο σας με την έμφαση στο δεύτερο– και όχι για αυτό που χρησιμοποιείτε (ή που χρησιμοποιεί η σύντροφός σας) για να ντύνεστε και να βάφεστε. Αυτό, με βάση τουλάχιστον τον γενικότερο κανόνα, θα πρέπει να είναι βαμμένο σε ουδέτερους τόνους, προκειμένου να μην επιδρά στον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα χρώματα στα ρούχα ή το μακιγιάζ –ο οποίος ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον με τον οποίο θα τα βλέπουν οι άλλοι όταν τελικά βγείτε έξω. 

* Οι μεγάλες ξύλινες επιφάνειες σε συνδυασμό με τη μικρότερη επιφάνεια τοίχων στην κουζίνα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα δωμάτια, σας δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία πειραματισμών. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα «τολμηρά» χρώματα που σκέφτεστε να υιοθετήσετε κατ’ αρχάς στα ντουλάπια σας, που βάφονται και στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα, και αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί να το επεκτείνεται και στους τοίχους κάποιων από τα δωμάτια. 
Ηρώ Κουνάδη


οι επτά νέες τάσεις διακόσμησης
∆ιαµορφώστε το χώρο σας από την αρχή ή απλώς ανανεώστε κάποιες γωνιές του σπιτιού σας αλλάζοντας ταυτόχρονα τη διάθεσή σας.

1. Φωτισµός
Ο κλασικός φωτισµός µε κρεµαστά φωτιστικά δίνει σταδιακά τη θέση του στον έµµεσο: φωτιστικά δαπέδου, απλίκες, κρυφός φωτισµός που διαµορφώνεται σε γυψοσανίδες µε τη χρήση dimmer, ακόµα και φωτισµός που εµπεριέχεται σε έπιπλα όπως τραπέζια, ακόµα και σε µπαταρίες κουζίνας ή µπάνιου ή και σε ειδικές κατασκευές (φωτισµός µε led για περιοδικές εναλλαγές χρωµάτων).


2. ∆άπεδα
Στις σύγχρονες ανακαινίσεις χρησιµοποιείται κατά κόρον το προγυαλισµένο δάπεδο ή κολυµβητό, το οποίο έχει εξαιρετικές αντοχές και τοποθετείται πάνω στο παλαιό χωρίς αποξηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα αυτών των δαπέδων αλλά και η ποικιλία τους έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να κερδίζει αισθητά έδαφος στο χώρο της κατασκευής.


3. Πλακάκια
Νέα εποχή και για τα πλακάκια µε εντελώς ανανεωµένα σχέδια και χρώµατα. Τα γρανιτοπλακάκια µε µεγάλες διαστάσεις µπαίνουν στα σύγχρονα καθιστικά, τα µπάνια και τους εξωτερικούς χώρους. Συνδυάστε τα µε διακοσµητικά στοιχεία, π.χ. ψηφίδες, λεπτοµέρειες inox, ανάγλυφα πλακάκια σε µορφή δέρµατος ή ξύλου κ.λπ.


4. Γυαλί - µέταλλο - ξύλο
Τα υλικά αυτά αρχίζουν και συνυπάρχουν, ενώ συνδυάζονται µε υφάσµατα και ταπετσαρίες µε ζωηρά χρώµατα για να δηµιουργήσουν ένα µοναδικό αποτέλεσµα.


5. Xρώµα
Τα ζωηρά χρώµατα όπως το πράσινο λαχανί, το έντονο ροζ, το µπλε και το πορτοκαλί συνδυάζονται µε το λευκό και παίρνουν τη θέση των παστέλ που επικρατούσαν παλαιότερα. Στα παιδικά υπνοδωµάτια µπορείτε να τα συνδυάσετε µε ταπετσαρίες, ενώ στο καθιστικό σε εσοχές γυψοσανίδων ή σε µεµονωµένους τοίχους.


6. Κουζίνα
Σιγά-σιγά περνάµε σε µια φάση εν µέρει ανοιχτής κουζίνας, µε τη χρήση πάσου ή ενός ανοίγµατος µε τζάµι ή ένα ενυδρείο. Σκοπός είναι να υπάρχει η οπτική επαφή µε το καθιστικό, αλλά να αποφεύγεται η διάχυση των οσµών της κουζίνας. Στα έπιπλα κουζίνας επικρατεί η λάκα και ο γυαλιστερός καπλαµάς. Κυριαρχούν οι χρωµατιστές λάκες σε κόκκινο, µαύρο, κίτρινο, µπλε και οι καπλαµάδες µε επένδυση pvc για µεγαλύτερη αντοχή όπως και σε ποικιλία ξύλων (zebrano, tick). Όσον αφορά στον πάγκο της κουζίνας, τα υλικά που προτείνονται είναι το κόριαν ή ο συνθετικός χαλαζίας που χρησιµοποιούνται και στον τοίχο και αντικαθιστούν το πλέον κλασικό πλακάκι, καθώς έχουν µεγάλες αντοχές και ωραίο αισθητικό αποτέλεσµα.


7. Κουρτίνες
Σε συνδυασµό µε την κλασική κουρτίνα χρησιµοποιούνται τα ρόµαν και τα πάνελ µε νέο τρόπο ραφής (π.χ. µε τρουκς). Νέα συνθετικά υφάσµατα ανταγωνίζονται πλέον τα διαχρονικά σατέν ή τους βαρείς ταφτάδες.

Της Φαίης Ευθυµίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου