http://blogamation.com/index.php

25/7/11

Σήμερα στον δικαστή ο Άντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί η ακροαματική διαδικασία του 32χρονου συλληφθέντος, Μπέρινγκ Μπρέιβικ. «Αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» χαρακτήρισε τις πράξεις του.
Ο Νορβηγός Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής στη Νορβηγία, έφτασε σήμερα, Δευτέρα, στο δικαστήριο του Όσλο, όπου θα καταθέσει κατά την πρώτη του παρουσία ενώπιον των δικαστικών αρχών, μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.
Κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία, η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ο δικαστής Κιμ Χέγκερ αναμένεται να αποφασίσει να τεθεί ο κατηγορούμενος υπό προσωρινή κράτηση.
Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι κάποιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φώναζαν «καταραμένε προδότη» και χτυπούσαν το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο.
Το Volvo που φέρεται ότι τον μετέφερε συνέχισε την πορεία του μετά την επέμβαση της αστυνομίας.
Ένας νεαρός διαδηλωτής δήλωσε ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις καθόταν όπως φαίνεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου περιβαλλόμενος από αξιωματικούς της αστυνομίας.
«Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Ο διαδηλωτής αυτός δεν έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα.
. Ο κατηγορούμενος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει δηλώσει μέσω του δικηγόρου του ότι θέλει να εξηγήσει στο δικαστήριο τα κίνητρα της πράξης του.
Οι εισαγγελείς αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα ζητήσουν την κράτηση του κατηγορούμενου επί οκτώ εβδομάδες.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, «η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο». Το Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνει ότι, στη Νορβηγία εκ του νόμου η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν «πλήρη φάκελο», στο τέλος μιας λεπτομερούς προ-ανάκρισης, πριν να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον κρατούμενο.
Τα κίνητρα του δράστη 93 ανθρωποκτονιών (σύμφωνα με τον τελευταίο αστυνομικό απολογισμό), παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. Επίσης, προς το παρόν δεν ανακοινώνεται απ' την αστυνομία στο Όσλο οτιδήποτε σχετικό με τη διανοητική κατάσταση του Μπέριγκ Μπρέιβικ.
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρχές είναι αν ο Μπρέιβικ έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται, ή είχε και συνεργούς, καθώς και εάν η ιδεολογία που προβάλει βρίσκει και άλλους υποστηρικτές. Μάλιστα, αναλυτές και ειδικοί επιστήμονες βρίσκουν κοινές αναφορές με κινήματα που τελευταίως κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Βρετανία και την Σκανδιναβία.
Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο Ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.
«Ήθελα να αλλάξω την κοινωνία με τις πράξεις μου»
«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει» στο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».
Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας».
«Στυγερές, αλλά απαραίτητες» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, Γκήαρ Λίπσταντ, τις πράξεις του ο Μπρέιβικ.
«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως δράστη, της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.
Επιπλέον, ο δικηγόρος του ανέφερε πως ο συλληφθείς δήλωσε πως ήθελε «να αλλάξει την κοινωνία» με τις πράξεις του. Ο 32χρονος, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, είπε στην αστυνομία ότι ήθελε «να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται».
Ο δικηγόρος του, κ. Λίπεσταντ αρνήθηκε να σχολιάσει τα κίνητρα του Μπρέιβικ, αλλά είπε ότι ο πελάτης του ενδέχεται να δώσει ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες αύριο, Δευτέρα κατά την κατάθεσή του, που έχει ζητήσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Το παρασκήνιο της προετοιμασίας του μακελειού
Από το φθινόπωρο του 2009 προετοίμαζε την ειδεχθή πράξη του, ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, σύμφωνα με τις σημειώσεις του.
Μέσα στις 1500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο, ο 32χρονος Νορβηγός που έσπειρε το θάνατο και τον πανικό στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα 93 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες» και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
ο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό.
Βίντεο κατά του Ισλάμ στο YouTube
Παράλληλα, ένα βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε έναν «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Όσλο, ο οποίος φοράει ένα αδιάβροχο και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.
Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083» που ανέβηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=vQOfH8Dj1mw.
Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του φερόμενου ως δράστη, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία τώρα έκλεισε.
Σε μία νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο «2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».
Δεν είναι γνωστό ποιος ανέβασε το βίντεο στις 22 Ιουλίου από κάποιον ονόματι Άντριου Μπέργουικ.
Ο άνθρωπος αυτός υπογράφει και το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρει μέσα από τις σελίδες του ότι το όνομα Αντριου Μπέργουικ είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου