http://blogamation.com/index.php

19/7/11

Πολύχρωμη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο



Η αλήθεια είναι πως για άλλο πιάτο είχα κατά νου να γράψω. Όμως, μετά από κάποιες συνταγές υψηλών θερμίδων που προηγήθηκαν, είπα ν’ αλλάξω ρότα και συνταγή μαγειρική, σκεπτόμενη πως ένα διάλειμμα στις θερμίδες θάναι μάλλον χρήσιμο.
Οπότε, εμβολίζω το παντεσπανικό πρόγραμμα με ένα πιάτο λάιτ.Αυτή λοιπόν, είναι η αγαπημένη σαλάτα τουλάχιστον των κυριών ανεξαρτήτως ηλικίας, που κάνει επίσης γεύμα κανονικό σε φάση δίαιτας και αντικαθιστά τις πολλές θερμίδες με δροσερό συνδυασμό λαχανικών και πρωτεϊνης.
Γίνεται εξαιρετικά γρήγορα, είναι χορταστική και ιδανική για να τακτοποιήσει τις ενοχές από τις πλούσιες γεύσεις της προηγούμενης μέρας, αλλά κάνει και για τις ζεστές και κάποτε βαριεστημένες ώρες στην κουζίνα.
Η συνταγή της είναι απλή και όλο το κλου βρίσκεται στα διαφορετικά σαλατικά που συνοδεύουν με χρώμα το ψητό κοτόπουλο.
Μπορείτε για περισσότερη γεύση να μαρινάρετε για μισή ώρα ή περισσότερο το κοτόπουλο (σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο) με φρέσκα αρωματικά της αρεσκείας σας (μέντα ή δυόσμο ή μαντζουράνα ή ρίγανη ή και βασιλικό, το καλοκαίρι), με μια κουταλιά ελαιόλαδο και μερικά πράσινα πιπέρια ή να την κάνετε ελαφρώς πικάντικη προσθέτοντας στη μαρινάδα λίγο καγέν ή μπούκοβο ή μια μικρή φρέσκια καυτερή πιπεριά (χωρίς τα σπόρια), κομμένη σε μικρούτσικες ροδελίτσες.
Της πηγαίνουν επίσης οι ελιές και η κάπαρη ενώ δένει πολύ ωραία με την γλύκα από φτετούλες φράουλας ή κουμκουάτ, αλλά στην τελευταία περίπτωση παραλείψτε την μουστάρδα. Οπότε, από αυτή την άποψη η συνταγή είναι κατηγορίας προσαρμογής ‘τιραμόλα’.
Ωστόσο, μην την παραφορτώσετε, γιατί ο στόχος δεν είναι να ανταγωνιστεί στη λογική μια νισουάζ. Προτιμείστε να παίξετε με τις γευστικές παραλλαγές χωρίς να γίνει η σαλάτα τσίρκο υλικών.
Προετοιμασία: 10 λεπτά όλα μαζί. Ανοίξτε και διαχωρίστε – κόψτε το κοτόπουλο, ώστε το πάχος του να είναι σχεδόν παντού περί το 1 εκατ. Εύκολη και γρήγορη και λάιτ συνταγή.
Υλικά (για 2 άτομα, ως ελαφρύ γεύμα)
350 γραμ. στήθος κοτόπουλο
300 γραμ. ανάμικτα λαχανικά πλυμένα και χοντροκομμένα (ραντίκιο, σαλάτα, ρόκα, άισμπεργκ)
6-7 καρύδια, τα μισά τριμμένα και τα άλλα χοντροκομμένα
4 κ.σ. κεφαλοτύρι φρεσκοτριμμένο (εμείς βάζουμε Ελασσόνας)
1 κ.σ. κοφτή μουστάρδα (Dijon)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. λευκό μπαλσάμικοαλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Το ψήνετε στη γκριγιέρα (τηγάνι ή μαντέμι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά.
Βάζετε αλάτι και πιπέρι και το κόβετε σε λωρίδες πάχους 1 εκατ.
Κάνετε τη βινεγκρέτ: Χτυπάτε (στο σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι) το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.Βάζετε τα σαλατικά σε μπολ, προσθέτετε τις λωρίδες κοτόπουλου, το κεφαλοτύρι και τα καρύδια.
Ρίχνετε τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε καλά πολλές φορές (η φίλη μου η Λίνα επιμένει στις 28 φορές).
Σερβίρισμα: Mεταφέρετε σε πιατέλα ή σε πιάτα και καλή σας απενοχοποιημένη όρεξη.
Πηγή Συνταγές Pandespani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου