http://blogamation.com/index.php

9/8/11

Σαν σήμερα....Ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά Πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ!

Για πρώτη φορά πρωταθλητής
 Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια, στις 9 Αυγούστου του 1959 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του, όταν αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ μετά από δραματικές μάχες.



Στο τέλος της κανονικής διάρκειας του πανελληνίου πρωταθλήματος μπάσκετ, ο πρωταθλητής Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Σπόρτινγκ ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με απολογισμό τεσσάρων νικών και δύο ηττών.

Ο ΠΑΟΚ διέθετε μία δεμένη ομάδα με παίκτη – προπονητή τον Ηράκλειο Κλάγκα και έφορο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη, ο οποίος εκτελούσε χρέη προπονητή όταν ο Κλάγκας βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο.

Για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδος, οι τρεις ομάδες θα έπρεπε να δώσουν αγώνες μπαράζ από τις 7 ως τις 9 Αυγούστου στο γήπεδο της ΧΑΝΘ. Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης προκρίθηκαν στον τελικό νικώντας το Σπόρτινγκ με 59-56 και 76-75 αντίστοιχα.

Αρκετές ώρες πριν την έναρξη του τελικού, στις κερκίδες του ανοικτού γηπέδου, που είχαν χωρητικότητα 3.000 θεατές, βρέθηκαν 4.500 φίλαθλοι. Αρκετοί έμειναν απ` έξω, καθώς μία ώρα πριν το πρώτο σφύριγμα οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τις πόρτες, προκειμένου να μην υπάρξουν ατυχήματα. Έτσι δημιουργήθηκε πανελλήνιο ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα μπάσκετ, καθώς μέχρι τότε, ακόμη και τους αγώνες της Εθνικής ομάδας στην Αθήνα, παρακολουθούσαν το πολύ 2.500 φίλαθλοι.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 20.00, μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα από τις φωνές των φιλάθλων. Διαιτητές ήταν και στους τρεις αγώνες ήταν οι Γιουγκοσλάβοι Βούκοβιτς και Γκέτα, που εγγυούνταν αμεροληψία στα σφυρίγματά τους. Ο Άρης ξεκίνησε πιο δυνατά τον αγώνα προηγήθηκε με 17-8, όμως σταδιακά ο ΠΑΟΚ ανέκαμψε και προηγήθηκε στο τέλος του πρώτου μέρους με 35-32. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, έξι λεπτά πριν το φινάλε ήταν ισόπαλες με 52-52, όμως στα τελευταία λεπτά ο ΠΑΟΚ με ηγέτη τον Οικονόμου έφτασε στο τελικό 66-58.

Μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής στην ιστορία του και ο τίτλος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Τους πόντους του ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Οικονόμου 25, Θεοδωρίδης 19, Δαπόντες 3, Κλάγκας 6, Αγγελίδης 2, Στάλιος 1, Κωνσταντινίδης 5, Πασχάλης 5, ενώ συμμετοχή είχαν οι Κόκκος, Στεργίου, Κυριακού, Αστεριάδης. Από τον Άρη σκόραραν οι Γούσιος 17, Πετράκης 13, Μακρής 9, Φλόκας 14, Σπηλιάκος 3, Διονυσόπουλος 2 και χωρίς πόντο έμεινε ο Ανέστης Πεταλίδης.

Στην τελετή απονομής, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ο ΠΑΟΚ πήρε... τρία κύπελλα. Του πρωταθλητή Ελλάδος, του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης, αλλά και το έπαθλο που είχε θεσμοθετήσει το φροντιστήριο Πυρσός.
ΠΗΓΗ:paok24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου