http://blogamation.com/index.php

29/9/11

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ!!!

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: Κάποιος ξεκινάει ψυχοθεραπείες διότι αισθάνεται χαμένος,αβοήθητος,ή μπλοκαρισμένος. Τι έχουν να κάνουν όμως ο πανικός, οι φοβίες, η κατάθλιψη, ο εθισμός, οι διατροφικές διαταραχές, η εφηβική επανάσταση, το stress, κτλ..., με τις προαναφερόμενες ψυχολογικές εκδηλώσεις; Η απάντηση είναι: Τα πάντα!
Όταν κάποιος επισκέπτεται,μόνος του ή με συνοδεία τον ψυχολόγο, η πιο συνηθισμένη εκδήλωση είναι ότι η συμπεριφορά του, τα αισθήματα του, οι σκέψεις του, οι αντιλήψεις του, δείχνουν παράλογες και δεν μπορεί τόσο ο ίδιος ή οι υπόλοιποι να καταλάβουν γιατί είναι θυμωμένος, θλιμμένος, παθιασμένος, ή φοβισμένος. Στην σφαίρα της συμπεριφοράς δεν γνωρίζει γιατί είναι βίαιος, γιατί δημιουργεί πάντα τους ίδιους τύπους σχέσεων, γιατί κατέφυγε στο φαγητό, το ποτό, τον τζόγο ή τα ναρκωτικά, γιατί φοβάται τα ασανσέρ, γιατί πληγώνεται συνέχεια ή πληγώνει τους άλλους κτλ.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν ότι κάτι έχει "κολλήσει" στην ζωή τους που δεν τους αφήνει να προοδεύσουν ή αισθάνονται χαμένοι και δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους κάνει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Μπορεί να ξέρουν ότι είναι δυστυχισμένοι αλλά για κάποιους λόγους δεν μπορούν να το αλλάξουν. Υποσυνείδητα κρύβεται κάτι άλλο που τους καταδυναστεύει και τους οδηγεί να καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενους τρόπους συμπεριφοράς. Ο ψυχολόγος μπορεί να δουλέψει μαζί με τον αναλυόμενο ώστε να βγάλει στην επιφάνεια το αίτιο που τον μπλοκάρει, βοηθόντας τον έτσι να βρεί νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Το ίδιο μπλοκάρισμα μπορεί να τύχει και σε πιο σύνθετες σχέσεις όπως αυτές των ζευγαριών, γονιών, αδελφών, φίλων, επαγγελματικές, κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου