http://blogamation.com/index.php

10/10/11

Μια Ελληνίδα στις ισχυρότερες επιχειρηματίες του πλανήτη

Μια Ελληνίδα στις ισχυρότερες επιχειρηματίες του πλανήτηΗ 46χρονη εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου είναι η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Fortune» όπου παρουσιάζονται οι ισχυρότερες γυναίκες επιχειρηματίες του κόσμου.

Η χιώτισσα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εφοπλιστικής εταιρείας Navios Maritime Holdings βρέθηκε στην 50ή θέση της λίστας με τις γυναίκες επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από όλους τους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, τη θέση αυτή η κ. Φράγκου την κατέκτησε επειδή μέσα σε μόλις επτά χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες ελληνικές παρουσίες στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.

Με τα υπό ναυπήγηση 11 πλοία που αναμένεται να παραλάβει ώς το τέλος του 2012, ο όμιλός της θα αριθμεί συνολικά 70 (δεξαμενόπλοια και ξηρού φορτίου). Αλλά το μεγάλο της κατόρθωμα είναι ότι είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους 61 ισχυρότερους έλληνες εφοπλιστές έχοντας αναρριχηθεί στην πέμπτη θέση του ελληνόκτητου στόλου.

Αλλαξε ρότα. Αν και γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας από τα Καρδάμυλα της Χίου, η Αγγελική Φράγκου προτίμησε αρχικά τον χώρο του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, εγκατέλειψε τη Γουόλ Στριτ και συγκεντρώνοντας 200 εκατ. δολάρια εξαγόρασε το 2004 τη Navios. Εναν χρόνο μετά την έβαλε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από όπου έχει αντλήσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Προηγουμένως είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης με την εισαγωγή στον Nasdag μιας επενδυτικής ναυτιλιακής εταιρείας.

Η τεχνογνωσία του εφοπλισμού σε συνδυασμό με τις γνώσεις που απέκτησε από τη Γουόλ Στριτ στάθηκαν πολύτιμοι σύμβουλοι για να πλοηγήσει τις δύο εταιρείες της, Navios Maritime Holdings και Navios Maritime Partners, σε ήρεμα νερά εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Το 2004 η κ. Φράγκου έγινε η πρώτη ελληνίδα επικεφαλής ναυτιλιακής εταιρείας επενδύσεων που έμπαινε στον Nasdaq μέσω της International Shipping Enterprises (ISE) αντλώντας 196 εκατ. δολάρια. Λίγους μήνες αργότερα προχώρησε σε μία μεγάλη εμπορική συμφωνία εξαγοράζοντας τη ναυτιλιακή εταιρεία Navios (την οποία ήλεγχε κατά 66% η οικογένεια Δαυίδ) που κατέχει την Coca-Cola Hellenic Bottling και τον όμιλο Frigoglass.

Αν και από τότε τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν πάνω της καθώς ήταν η μοναδική ελληνίδα «καπετάνισσα» που έστηνε έναν μεγάλο όμιλο σε έναν άκρως ανδροκρατούμενο κλάδο, η κ. Φράγκου παρέμεινε απλή στις καθημερινές της συνήθειες και μακριά από εκδηλώσεις life style.

Εκτός από τον εφοπλισμό δραστηριοποιήθηκε και σε στεριανές επενδύσεις, μέσα από εταιρείες του ομίλου της Marfin και όχι μόνο.

Η Αγγελική Φράγκου είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός με master από το Columbia University και έχει δύο αδέλφια:

τη Μαρία και τον Γιάννη, ο οποίος είναι επικεφαλής δικής του ναυτιλιακής εταιρείας.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου