http://blogamation.com/index.php

4/11/11

«Συνωστισμός» για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μια θέση εργασίας στο εξωτερικό αναζητούν μετά μανίας Ελληνες φοιτητές ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Ηδη, η ζήτηση για το πετυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), με σκοπό την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης εκτός συνόρων, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς για το διάστημα 2006 - 2010 κατατέθηκαν μόνο στο ΑΠΘ 1.065 αιτήσεις!
«Οσο περισσότερο δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο αναζητούν στο εξωτερικό», μας λένε τα μέλη της τοπικής επιτροπής της IAESTE στη Θεσσαλονίκη, βλέποντας κάθε χρόνο το ενδιαφέρον να διογκώνεται από φοιτητές που ετοιμάζονται να βγουν σε μια αγορά όπου οι θέσεις εργασίας έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Το κίνητρο, μάλιστα, για πολλούς από αυτούς δεν είναι μόνον η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους αλλά και οι διέξοδοι που προσφέρονται για μια μελλοντική επαγγελματική συνεργασία. Ειδικά τώρα που τα πράγματα έχουν στενέψει σημαντικά στην Ελλάδα και η ανεργία αυξάνεται διαρκώς. «Οι περισσότεροι φοιτητές που έρχονται απευθύνονται σε μας με τη λογική να βρουν αργότερα μόνιμη εργασία στη χώρα εκείνη ή για να αποκτήσουν διασυνδέσεις με κάποια εταιρία. Η ζήτηση, μάλιστα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και από αποφοίτους, ωστόσο το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε προπτυχιακούς φοιτητές», λέει ο επικεφαλής της τοπικής επιτροπής Νίκος Καλλιβιώτης.

«Βροχή» αιτήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής επιτροπής που εδρεύει στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ (η εθνική επιτροπή εδρεύει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), το διάστημα 2006 - 2010 κατατέθηκαν συνολικά 1.065 αιτήσεις για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, εκ των οποίων ωστόσο κατάφεραν να ικανοποιηθούν οι 220. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές πολυτεχνικών σχολών και σχολών θετικών επιστημών απ' όλο τον κόσμο και αποσκοπεί στην απόκτηση από την πλευρά των φοιτητών τεχνικής εμπειρίας σχετιζόμενης με το ευρύτερο αντικείμενο των σπουδών τους. Συνολικά, συμμετέχουν 85 χώρες, από την Αυστραλία μέχρι τη Νιγηρία, και η διάρκεια απασχόλησης για τους φοιτητές κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Οι θέσεις που μπορεί να διεκδικεί μια χώρα για τους σπουδαστές της προκύπτει ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που μπορεί να εξασφαλίσει για τους εισερχόμενους φοιτητές. Αυτές αφορούν κατασκευαστικές εταιρίες, βιομηχανίες, ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κ.ά.
Η συμμετοχή
«Η συμμετοχή από την πλευρά των φοιτητών εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρότι υπάρχουν κι άλλα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Δεχόμαστε κάθε χρόνο πολλές αιτήσεις, ωστόσο πέρσι για πρώτη φορά δε διαθέσαμε τις θέσεις που είχαμε κάθε χρόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό, πάντως, για ένα φοιτητή να έχει μια τέτοια εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών του», αναφέρει η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ρωξάνη Τζήμου -Τσιτουρίδου, υπεύθυνη του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι, ενώ κατά μέσο όρο η Ελλάδα διέθετε συνολικά 200 θέσεις για πρακτική άσκηση, πέρσι ο αριθμός δεν ξεπέρασε τις 100. Ωστόσο, παρά τη συρρίκνωση των θέσεων, το ενδιαφέρον από τους Ελληνες φοιτητές παραμένει αμείωτο, καθώς κάθε χρόνο οι αιτήσεις που κατατίθενται μόνο στην τοπική επιτροπή της Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 300.

«Απίστευτη εμπειρία»

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται μόνον από φοιτητές που δηλώνουν συμμετοχή για πρώτη φορά στο πρόγραμμα αλλά και από άλλους που έχουν ζήσει ήδη την εμπειρία. «Πήρα μέρος δυο φορές στο πρόγραμμα της IAESTE. Το 2006 εργάστηκα στο Ινστιτούτο Αεροναυπηγικής στη Μόσχα, ενώ πέρσι δούλεψα στο εργαστήριο ρομποτικής του Πανεπιστημίου Κολοράντο στις ΗΠΑ. Είναι μια απίστευτη εμπειρία που ανοίγει νέους ορίζοντες», μας λέει η Ασπασία Παπάζη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα της δόθηκαν ευκαιρίες που στη χώρα μας δε θα μπορούσε να έχει. «Εμεινα πολύ ικανοποιημένη και το αντίκρισμα από όλη αυτήν την ιστορία ήταν άμεσο. Από το θεωρητικό επίπεδο που είμαστε στο πανεπιστήμιο περάσαμε στο πρακτικό», είπε η ίδια, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα της IAESTE δεν αφορά μόνο τη δουλειά, αλλά και την πολιτιστική ανταλλαγή, τη γνωριμία των λαών και την εξοικείωση του φοιτητή σε ένα ξένο και διαφορετικό περιβάλλον με σκοπό την ενίσχυση των γνώσεών του στο αντικείμενο των σπουδών του και την πρακτική.
Αξίζει να σημειωθεί πως η περίοδος αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012 ξεκινά τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.
agelioforos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου