http://blogamation.com/index.php

5/11/11

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας


Στις πολιτικές διεργασίες της επόμενης ημέρας τον πρώτο λόγο έχει πλέον ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε τα ξημερώματα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δίνει προτεραιότητα στις πολιτικές διεργασίες της επόμενης ημέρας, στις οποίες τον πρώτο λόγο έχει πλέον ο πρωθυπουργός.
Αυτό βέβαια δεν αποκλείει όλα τα ενδεχόμενα που προβλέπονται από το Σύνταγμα, εφόσον ο κ. Παπανδρέου προχωρήσει σε εθελούσια έξοδο, ανοίγοντας το δρόμο σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.
Με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ για κυβέρνηση οποιασδήποτε μορφής με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, εφόσον οι διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών δεν ευδοκιμήσουν, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, ο κ. Παπανδρέου έχει τρεις επιλογές:
-Να παραιτηθεί ο ίδιος και να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το πρόσωπο που θα υποδείξει για πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
-Να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να ξεκινήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις διερευνητικές εντολές, στα τρία πρώτα κόμματα της Βουλής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) και στη συνέχεια για κυβέρνηση συνεργασίας. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση και να διενεργηθούν στη συνέχεια εκλογές.
-Να προκηρύξει η κυβέρνηση - με νωπή την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής - εκλογές, επικαλούμενη μείζον εθνικό ζήτημα, επικαλούμενη το άρθρο 41 του Συντάγματος για διάλυση της Βουλής και ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.
Αξίζει να σημειωθεί, καθώς πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν χτες με όρους και προϋποθέσεις, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν εμποδίζει, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, το 1/6 των βουλευτών (50) είτε της αντιπολίτευσης είτε ακόμη και της συμπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας, καθώς το εξάμηνο «χάριτος» της κυβέρνησης., που προβλέπεται από το Σύνταγμα, ισχύει μόνο από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας και όχι από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που οδήγησε στη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Κατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί και νέα πρόταση δυσπιστίας, ακόμη και πριν από την πάροδο του εξαμήνου, αν είναι υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του όλου (151) αριθμού των βουλευτών.
ΠΗΓΗ:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου