http://blogamation.com/index.php

9/11/11

Διάγγελμα Γ. Παπανδρέου και προαναγγελία παραίτησης – Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Κ. Παπούλια



Τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην οποία δεν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός ανακοίνωσέ πριν από λίγο με τηλεοπτικό του διάγγελμα από το μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που πάντως δεν κατονόμασε τον διάδοχό του στον πρωθυπουργικό θώκο. Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στο διάγγελμά του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι από την αρχή της θητείας του είχε επιδιώξει τη συναίνεση και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. «Σήμερα αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις. Η νέα κυβέρνηση υπερβαίνει κόμματα. Θα προχωρήσουμε μαζί για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου», επισήμανε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει η νέα κυβέρνηση και για το μέλλον «νέο δρόμο συνεργασίας» μεταξύ των κομμάτων – «δεν είμαστε εχθροί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο… υπό παραίτηση πρωθυπουργός αναφέρθηκε, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, και στον διάδοχό του, για τον οποίο επισήμανε ότι «είναι και θεσμική επιλογή». Τόνισε ακόμα ότι θα είναι δίπλα στο νέο πρωθυπουργό για να τον στηρίξει. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι «δεν λογαριάζω και δεν λογάριασα ποτέ την καρέκλα». Για τον ίδιο, όπως υπογράμμισε, «πάνω από όλα είναι η Ελλάδα».
Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου απαρίθμησε τις «επιτυχίες», όπως τουλάχιστον τις χαρακτήρισε, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών, και διευκρίνισε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δίνουμε μήνυμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Μετά το διάγγελμα ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για το προεδρικό μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντησή τους βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Πριν αποσυρθούν για συνομιλίες, οι δυο πολιτικοί έκαναν λόγο για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.
Η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Παπανδρέου ήταν προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα, αλλά αναβλήθηκε για κάτι παραπάνω από μια ώρα. Μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπούλιας αναμένεται να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στο συμβούλιο, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ, θα συμμετάσχουν ο κ. Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, στον οποίο έχουν συμφωνήσει από το μεσημέρι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο κ. Παπούλιας είχε προϊδεάσει από το μεσημέρι για την επίτευξη της συμφωνίας, δηλώνοντας «τελειώσαμε» στους δημοσιογράφους την ώρα που αναχωρούσε από το προεδρικό μέγαρο.
Συντάκτης: Κωνσταντίνος Γουσίδης
ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου