http://blogamation.com/index.php

7/11/11

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αμυγδαλεκτομή.

ΑμυγδαλεκτομήΑμυγδαλεκτομή είναι η αφαίρεση των αμυγδαλών. Παλαιότερα η απόφαση για αμυγδαλεκτομή γινόταν σχετικά εύκολα. Σήμερα όμως ο γιατρός σας μπορεί να εισηγηθεί αμυγδαλεκτομή στις πιο κάτω περιπτώσεις.

• Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού και όταν κοιμάται παρουσιάζει έντονο ροχαλητό.
• Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την κατάποση.
• Παρουσιάζει επανειλημμένες αμυγδαλίτιδες (πάνω από 6 το χρόνο).
• Περιαμυγδαλικό απόστημα (Συλλογή πύου γύρω από τις αμυγδαλές). Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια σοβαρή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Επειδή τα παιδιά που παρουσιάζουν μια φορά περιαμυγδαλικό απόστημα έχουν αυξημένο κίνδυνο να ξαναπαρουσιάσουν, είναι σωστό να υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή.

Η αμυγδαλεκτομή παρά το γεγονός ότι είναι μια απλή επέμβαση, πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά τι ακριβώς θα γίνει. Το παιδί λοιπόν θα πάρει γενική νάρκωση (θα κοιμάται δηλαδή κατά την επέμβαση). Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο χειρουργός, αφού αφαιρέσει τις αμυγδαλές, ελέγχει την περιοχή για πιθανή αιμορραγία. Αν δεν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε το παιδί παραμένει στην κλινική για 5-10 ώρες και στη συνέχεια πηγαίνει στο σπίτι.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα η αμυγδαλεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση ρουτίνας, εντούτοις μην προχωράτε εύκολα στην επέμβαση αυτή, εκτός αν το συζητήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας.
Αδενοειδοτομή
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ("κρεατάκια") είναι ο ίδιος ακριβώς ιστός με τις αμυγδαλές και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά ("αρπάζουν" και καταστρέφουν όλα τα μικρόβια που επιχειρούν να μπουν στον οργανισμό). Βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης και πάνω από το στόμα. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις όπως και οι αμυγδαλές μεγαλώνουν στα πρώτα παιδικά χρόνια και στη συνέχεια αρχίζουν να υποστρέφουν.Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα:
• Δυσκολία στην αναπνοή.
• Επανειλημμένες ωτίτιδες. Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να κλείσει την ευσταχιανή σάλπιγγα (σωλήνα που ενώνει τη μύτη με το αυτί) με αποτέλεσμα να τροποποιήσει την πίεση στο αυτί και να οδηγήσει σε επανειλημμένες ωτίτιδες.
• Υπνική άπνοια (σταματά για λίγο η αναπνοή ενώ το παιδί κοιμάται). Αυτό προκαλεί ακατάστατο ύπνο με αποτέλεσμα κακή απόδοση στο σχολείο.
• Ένρινος ομιλία (μιλά με τη μύτη).

Σε περίπτωση που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, υπνική άπνοια ή υποτροπιάζουσες ωτίτιδες τότε θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο σας την πιθανότητα αδενοειδοτομής και στη συνέχεια να συμβουλευτείτε κάποιο ωτορινολαρυγγολόγο. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα να γίνει στο παιδί σας ταυτόχρονα με την αδενοειδοτομή και αμυγδαλεκτομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου