http://blogamation.com/index.php

4/12/11

Πόσο θα ζυγίζεις σε 10 χρόνια από τώρα; Κάνε το κουίζ!




Οι φαινομενικά άκακες συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν το βάρος σου σε 5 ή 10 χρόνια από σήμερα. Κρυφοκοίταξε το μέλλον σου με το κουίζ και άλλαξε διατροφή από τώρα κιόλας.

ΠΗΓΗ: fitnesstips-by-elenaamprazi.blogspot.com



1. Ποιος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου;
Ο ΔΜΣ είναι ένας τρόπος μέτρησης του σωματικού λίπους. Εάν δεν είσαι σίγουρη για τον δικό σου, χρησιμοποίησε αυτόν το μαθηματικό τύπο: βάρος σε κιλά / τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).
Λιποβαρής: κάτω από 18,5. +1
Κανονική: 18,5 έως 24,9. +12
Υπέρβαρη: 25 έως 30. +40
Παχύσαρκη: μεγαλύτερος από 30. +64
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήσε το έξυπνο εργαλείο υπολογισμού shape:
Βαθμολογία ……………..

2. Είναι η μητέρα σου υπέρβαρη ή παχύσαρκη;
Ναι. +4
Όχι. +1
Βαθμολογία ……………
Ο κίνδυνος να γίνεις υπέρβαρη αυξάνεται κατά 41% αν είναι η μητέρα σου, αποκαλύπτεται σε μελέτη στην επιθεώρηση Pediatrics. Οι συγγενικές σχέσεις του ίδιου φύλου έχουν μεγάλη επίδραση στο βάρος, ενώ η επίδραση του αντίθετου φύλου είναι λιγότερο ξεκάθαρη.

3. Κοιμάσαι λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα;
Ναι. +4
Όχι. +1
Βαθμολογία ………………
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της γρελίνης, της ορμόνης της πείνας, ενώ μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που ανοίγει την όρεξη. Προκαλεί επίσης λιγούρες για υδατάνθρακες, όπως πατατάκια και γλυκά.

4. Πόσο ετών ήσουν όταν ξεκίνησε η περίοδός σου;
12 ή μικρότερη. +5
13. +3
14 ή μεγαλύτερη. +1
Βαθμολογία ………….
Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από τα 12 ζυγίζουν περίπου 10 κιλά περισσότερα ως ενήλικες από αυτές που η περίοδός τους ξεκίνησε μετά τα 14, αναφέρεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane.

5. Όταν γευματίζεις με άλλους, τρως ταχύτερα από όλους;
Ναι, συνήθως τρώω πιο γρήγορα. +4
Τρώω σε κανονικό ρυθμό. +1
Όχι, τρώω αργά και συνήθως τελειώνω τελευταία. -1
Βαθμολογία ………….
Οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα μέχρι να χορτάσουν έχουν τις τριπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με άλλους, σημειώνεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα. Τα σήματα κορεσμού χρειάζονται 30 λεπτά για να σταλούν.

6. Πόσο συχνά ετοιμάζεις τα γεύματά σου;
Συχνά. +1
Περίπου τις μισές φορές. +2
Σπάνια. +5
Βαθμολογία ……………
Όσο πιο συχνά τρως έξω τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις επιπλέον βάρος, υποστηρίζεται στις έρευνες. Το γρήγορο φαγητό έχει συνήθως περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη. Τα εστιατόρια με τα υπερμεγέθη πιάτα τους περιέχουν περισσότερα λιπαρά και θερμίδες από το σπιτικό φαγητό.

7. Είσαι πρώην καπνίστρια;
Ναι. +4
Όχι. +1
Βαθμολογία ………………
Η διακοπή αυτής της συνήθειας είναι εξαιρετική για την υγεία σου, αλλά όσοι το έκοψαν πήραν περίπου 10 κιλά περισσότερα από τους μη καπνιστές σε διάστημα 5 ετών, διαπιστώνεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η νικοτίνη, που κάνει εθιστικό το κάπνισμα, μπορεί να μειώσει την όρεξη και επηρεάζει το μεταβολισμό, οπότε μπορεί να πεινάς περισσότερο και να καις λιγότερες θερμίδες.

8. Πώς πηγαίνεις στη δουλειά;
Με το αυτοκίνητο. +5
Παίρνω το τρένο ή το λεωφορείο. +3
Με τα πόδια ή το ποδήλατο. -1
Βαθμολογία ………………
Το 51% των ανθρώπων που πηγαίνουν στη δουλειά με το αυτοκίνητο είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, σε σύγκριση με το 43% που χρησιμοποιούν άλλα μέσα, υποστηρίζεται σε μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.

9. Πόσες ώρες παρακολουθείς τηλεόραση την βδομάδα;
Από 1 λεπτό έως 1 ώρα. +0
Από 2 έως 5 ώρες. +1
Από 6 έως 20 ώρες. +2
Από 21 έως 40 ώρες. +5
Από 41 και πλέον. +8
Βαθμολογία ………………
Για κάθε δίωρη αύξηση του χρόνου που παρακολουθείς τηλεόραση την εβδομάδα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 23%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

10. Τρως πρωινό;
Πάντα. +1
Μερικές φορές. +3
Ποτέ. +4
Βαθμολογία ………………
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες στο πρωινό παίρνουν λιγότερο βάρος από τους ανθρώπους που το παραλείπουν ή καταναλώνουν λιγότερες. Όσοι τρώνε το πρωί έχουν πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό επιλέγουν καλύτερα σνακς.

11. Πόσες φορές την εβδομάδα ασκείσαι για 30 λεπτά ή περισσότερα;
Καμία. +5
Μία ή δύο φορές. +2
Τρεις ή τέσσερις φορές. +1
Πέντε ή περισσότερες. -1
Βαθμολογία ………………
Όσο περισσότερη ώρα μένεις αδρανής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος παχυσαρκίας, υποστηρίζεται σε μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.

12. Πόσα θερμιδικά ροφήματα (αναψυκτικό, χυμός, ενεργειακά ροφήματα, αλκοόλ, τσάι με γλυκαντικές ουσίες) πίνεις την ημέρα;
Κανένα. -1
Ένα με δύο. +3
Τρία με τέσσερα. +10
Πέντε ή περισσότερα. +20
Βαθμολογία ………………
Οι γυναίκες «πίνουν» 456 θερμίδες την ημέρα κατά μέσον όρο, δείχνει πρόσφατη έρευνα. Ο οργανισμός δεν καταγράφει τις υγρές θερμίδες με τον ίδιο τρόπο με το φαγητό, γι’ αυτό μπορεί να πεινάς ακόμη και αφού πιεις μια θερμιδική βόμβα.

13. Πόσο στρες έχεις καθημερινά;
Όχι πολύ. Προσπαθώ να μένω ήρεμη. -2
Μέτριο. Έχω καλές ημέρες και πιεσμένες ημέρες. +5
Είμαι μονίμως υπό πίεση. +10
Βαθμολογία ………………
Το χρόνιο στρες ενδέχεται να προκαλέσει συσσώρευση λίπους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά, όπως σημειώνεται σε μελέτη που έγινε σε ζώα και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine, καθώς προκαλεί την έκκριση μιας ορμόνης που ενεργοποιεί την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.

14. Σε πιάνει λιγούρα στις 4 το πρωί. Τι τρως;
Τίποτα – περιμένω να περάσει. +2
Ένα σακουλάκι πατατάκια ή μια χούφτα γλυκά. +10
Ημιάπαχο γιαούρτι, ένα φρούτο ή ξηρούς καρπούς. +1
Βαθμολογία ………………
Τα συσκευασμένα σνακς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, αν δε φας κάτι, μπορεί να το παρακάνεις αργότερα.

Συνολική βαθμολογία:

Υπολόγισε τους πόντους σου
Εάν η βαθμολογία σου είναι…
2-75
76-114
115-152
Η μοίρα του βάρους σου είναι…
Κανονική
Το μέλλον φαντάζει… ελαφρύ! Ωστόσο, ακόμη και οι γυναίκες με κανονικό βάρος παίρνουν περίπου μισό κιλό το χρόνο καθώς μεγαλώνουν.
Υπέρβαρη
Οδεύεις προς την… επέκταση! Μην ανησυχείς όμως: μερικές διατροφικές προσαρμογές μπορεί να αλλάξουν τη μοίρα σου.
Παχύσαρκη
Μην πανικοβάλλεσαι! Το μέγεθός σου δεν είναι γραμμένο στα άστρα. Κάνε κάποιες αλλαγές που θα σε αδυνατίσουν. Μια αλλαγή την εβδομάδα θα σε οδηγήσει σε καλύτερες συνήθειες μέσα σε 3 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου