http://blogamation.com/index.php

20/10/12

Σπιρομέτρηση: Πλήρης λειτουργικός έλεγχος αναπνοής

 
Τι είναι η σπιρομέτρηση
Η σπιρομέτρηση είναι μια εξέταση που γίνεται για να διαπιστωθεί η λειτουργική κατάσταση των πνευμόνων. Για να γίνει η εξέταση χρησιμοποιούμε μια συσκευή που ονομάζεται σπιρόμετρο η οποία μπορεί να μετρήσει με μεγάλη ακρίβεια τον αέρα που κατακρατείται και διακινείται από τους πνεύμονες.

Γιατί μπορεί να χρειάζομαι σπιρομέτρηση?

Η εξέταση χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τα αίτια της δύσπνοιας ή/και για να αποκλείσει αποφρακτικά και περιοριστικά νοσήματα των πνευμόνων. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται για να διαγνώσει και να δώσει ακριβή στοιχεία για τη φύση και τη βαρύτητα νοσημάτων του αναπνευστικού, όπως τη χρόνια βρογχίτιδα, το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),το εμφύσημα και την πνευμονική ίνωση. Ακόμα η σπιρομέτρηση μπορεί να μετρήσει την ανταπόκριση του ασθενή που βρίσκεται σε αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα. Η σπιρομέτρηση είναι επίσης χρήσιμη στον προεγχειρητικό έλεγχο της αναπνοής, όταν ο ασθενής πρόκειται να υποβληθεί σε μια επέμβαση με γενική νάρκωση.
Η εξέταση είναι παντελώς ανώδυνη και απαιτεί μόνο την συνεργασία του εξεταζόμενου, ενώ δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.


- Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής



- Σπιρομέτρηση απλή και μετά από βρογχοδιαστολή



- Καμπύλη ροής όγκου



- Στατικοί όγκοι
ΠΗΓΗ:  Pulmonology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου