http://blogamation.com/index.php

31/3/11

ΚΑΣΤΟΡΙΑ..Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ..!!!




      Η μνήμη και η ευχαρίστηση των ματιών συνθέτουν αυτό που οι μεγάλοι ζωγράφοι καθορίζουν ως αισθητική. Η Καστοριά επαληθεύει αυτό τον ορισμό, καθώς σε κερδίζει με το πρώτο βλέμμα. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς φθάνοντας στην όμορφη πόλη της δυτικής Μακεδονίας προκαλεί ενθουσιασμό στον ταξιδιώτη που έρχεται πρώτη φορά και, όταν πια έχει φύγει, του γεννά τη νοσταλγία της επιστροφής.
     Η Καστοριά εκπέμπει γαλήνη. Κτισμένη πάνω σε χερσόνησο με τα παλιά και τα νέα οικήματα να δένουν αρμονικά, χωρίς τις παραφωνίες και τις αντιθέσεις που συναντάς αλλού, η πόλη δίνει από μακριά την εντύπωση λουτρόπολης θαλασσινής , παρά μιας ακριτικής λιμνούπολης. Ειδικά τα πρωινά, όταν το φως αγκαλιάζει όλο το τοπίο και η πόλη ολόκληρη αντικατοπτρίζεται στα ήρεμα νερά της λίμνης. 

   Αλλά οι ομορφιές του τόπου δεν περιορίζονται μόνο στην πόλη και στην λίμνη της που είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας. Λίγο πιο έξω από τη Καστοριά απλώνεται ο ορεινός όγκος της Βόρειας Πίνδου με τον εντυπωσιακό καταπράσινο Γράμμο προς τα δυτικά που χωρίζει Ελλάδα και Αλβανία, το Βίτσι στο βορρά προς τα μέρη της Φλώρινας, τα στενά της Κλεισούρας προς ανατολάς και το Σινιάτσικο στα νότια. 
   Τον 18ο αιώνα η Καστοριά αναπτύχθηκε οικονομικά και εξελίχθηκε σε σημαντικό βιοτεχνικό και εμπορικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Βασικός παράγοντας που βοήθησε στην ανάπτυξη ήταν η επεξεργασία δερμάτων και κυρίως γουναρικών, αλλά και η δραστηριότητα των απόδημων Καστοριανών στην κεντρική Ευρώπη. Σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση έπαιξε η θέση της Καστοριάς, καθώς μέσω του Αλιάκμονα, του Αξιού, του Μοράβα και του Δούναβη η εγκατάσταση σε Αυστρία και Ουγγαρία δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες. Το ίδιο εύκολη, μέσω Δυρραχίου, ήταν η αποδημία προς την Ιταλία.
    Το εμπόριο των γουναρικών της Καστοριάς είχε εξαπλωθεί σε Βιέννη, Λειψία, Βουδαπέστη, Μόσχα, Παρίσι, Βενετία, Λονδίνο και, βεβαίως, στην Κωνσταντινούπολη. Η ευημερία που γνώρισε η πόλη εκείνη την περίοδο είναι αποτυπωμένη μέχρι σήμερα στα αρχοντικά που έφτιαξαν, κυρίως, απόδημοι Καστοριανοί. Η ανάπτυξη που επετεύχθη τότε έχει πολλά κοινά γνωρίσματα με αυτήν των Αμπελακίων της Θεσσαλίας, οι συνεταιρισμοί -οι «κομπανίες»- των οποίων κυριάρχησαν επί έναν αιώνα στην Ευρώπη στο εμπόριο νημάτων. 
   Η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας, με είδη ψαριών όπως ο κυπρίνος, η πέρκα, ο γουλιανός , η τούρνα, η πλατίκα το πρικί, η πεταλούδα κ.ά..
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιηγηθούν στη λίμνη με καράβι ή και να κάνουν διάφορα σπορ όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα κ.ά. Επίσης, στις ακτές της υπάρχουν όμορφες πλατείες, πάρκα, λιθόστρωτες διαδρομές και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μοναδική ομορφιά της λίμνης. 
   Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Δράκου (τηλ. επικοινωνίας: 24670 26777) που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στους πρόποδες του μικρού βουνού που δημιουργεί την χερσόνησο. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά είναι ένα χρυσωρυχείο το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός, ένας δράκος. Ο επισκέπτης θα συναντήσει λίμνες και σπάνιους σχηματισμούς σταλακτιτών που γίνονται προσβάσιμα με πέντε διαδρόμους - σήραγγες και δύο κατασκευασμένες γέφυρες.
Αρχοντικά και βυζαντινά μνημεία

   Η Καστοριά διαθέτει μακραίωνη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, αλλά και στα επιβλητικά αρχοντικά της που μαρτυρούν την οικονομική ακμή της πόλης, τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν άνθιζε το εμπόριο με την Βενετία και άλλες πόλεις των ακτών της Αδριατικής.

Πως θα πάτε:
Η Καστοριά απέχει 575 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Κοζάνης) και 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Κοζάνης). Επίσης μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς (περ. μία ώρα διαδρομή). Το αεροδρόμιο απέχει από τη Καστοριά περίπου 10 χλμ. και βρίσκεται στο Άργος Ορεστικού.
Για περισσότερες πληροφορίες: el.wikipedia.org/wiki/Καστοριά

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ.......
ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου