http://blogamation.com/index.php

13/7/11

450 ετών έγινε ο Άγιος Βασίλειος στη Μόσχα

450 ετών έγινε ο Άγιος Βασίλειος στη Μόσχα
Ακριβώς 450 χρόνια συμπληρώθηκαν την Τρίτη από την ανέγερση του εθνικού συμβόλου της Ρωσίας, του ναού του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Οι Ρώσοι γιορτάζουν με κάθε επισημότητα αυτή την επέτειο, ενώ χιλιάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρά προκειμένου να επισκεφτούν τον ναό.
Ο προκάτοχος του Ιβάν του Τρομερού, ο Ιβάν Γ’, είχε φέρει έναν ιταλό αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, τον Αριστοτέλε Φιοραβάντι για να σχεδιάσει τον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως στο Κρεμλίνο, αλλά οι ιστορικοί πασχίζουν για να βρουν ένα προηγούμενο για τον Αγ. Βασίλειο.
Ο Αγ. Βασίλειος έχει μια πολύ συμμετρική αρχιτεκτονική. Είναι μια κεντρική εκκλησία που περιβάλλεται από ένα συμμετρικό αστέρι από οκτώ παρεκκλήσια, τέσσερα μεγάλα και τέσσερα μικρά, συνδεδεμένα με τα σημεία του ορίζοντα.
Αυτό που καταστρέφει την τάξη είναι το ακανόνιστο σχήμα της κεντρικής εκκλησίας, και η προσθήκη ενός ένατου παρεκκλησίου, χτισμένου για τον ίδιο τον Αγ. Βασίλειο, τον «διά Χριστόν σαλό», έναν άγιο άνθρωπο που κυκλοφορούσε σχεδόν γυμνός πάνω στο χιόνι και αγωνιζόταν για τους φτωχούς.
Ο ναός του Αγίου Βασιλείου πλέον αποτελεί αξιοθέατο για τους τουρίστες, αλλά και στις ταινίες του Χόλυγουντ τον δείχνουν όποτε θέλουν να πουν ότι οι σκηνές εκτυλίσσονται στη Μόσχα. Μάλιστα, με αφορμή αυτή την επέτειο η google άλλαξε το λογότυπό της και το διαμόρφωσε έτσι ώστε να απεικονίζεται ο ναός του Αγίου Βασιλείου…
ΠΗΓΗ: star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου