Η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Δικαιοσύνης
Η Ρένα Ασημακοπούλου περνάει στο «τιμόνι» του Αρείου Πάγου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Εκατόν εβδομήντα επτά χρόνια μετά την ίδρυση του Αρείου Πάγου, με το βασιλικό διάταγμα του 1834, για πρώτη φορά γυναίκα αναδείχθηκε στην κορυφή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Η μέχρι χθες αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επιλογή της από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση αυτή τη φέρνει στη «βίβλο» της ελληνικής Δικαιοσύνης ως την πρώτη γυναίκα στα χέρια της οποίας περνάει το τιμόνι του Αρείου Πάγου.
«Ακέραιος άνθρωπος και βαθύς γνώστης της δικονομίας» ήταν οι δύο πρώτοι χαρακτηρισμοί - εύσημα που απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφερόμενος στη νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου.
Τα κριτήρια επιλογής για την ίδια, όπως και για όλες τις άλλες κρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, ήταν «η αξιοκρατία και η επετηρίδα». Αυτές ήταν οι παράμετροι που μέτρησαν και έφεραν για πρώτη φορά γυναίκα και στη θέση του γενικού επιτρόπου των Διοικητικών Δικαστηρίων, την Ελένη Διακομανώλη.
Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου τον περασμένο Απρίλιο είχε συναντηθεί στη Βουλή με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Τότε εκείνη, μαζί με άλλους συναδέλφους της αντιπροέδρους, είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε λάβει από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που είχε τότε.
Μια απλή ανάγνωση των πρακτικών εκείνης της συνεδρίασης αποτελεί το καλύτερο δείγμα γραφής για όσα πρεσβεύει η Ρένα Ασημακοπούλου σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, την οποία υπηρετεί από το 1969.
Συζητώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο για το θέμα της αύξησης των δικαστικών εξόδων, η σημερινή πρόεδρος είχε πει:
«Στο κάτω κάτω της γραφής γιατί είμαστε τόσο σίγουροι ότι κάποιος χάνει δίκαια; Οι δικαστές είμαστε θεοί; Γιατί να τιμωρήσουμε κάποιον με μεγάλη δικαστική δαπάνη; Κι εμείς άνθρωποι είμαστε, ανθρώπινη δικαιοσύνη απονέμουμε και μπορεί να πέσουμε σε σφάλματα. Δηλαδή δεν θεωρώ σωστό να είναι εξοντωτικά τα δικαστικά έξοδα για τους διαδίκους. Αμα θέλει να προστρέξει κανείς στη Δικαιοσύνη και για μόνο δύο μέτρα, ας φτάσει μέχρι το Εφετείο» .
Η ανώτατη δικαστική λειτουργός είχε αυτοχαρακτηριστεί «φιλοδικηγορική», αλλά είχε εμφανιστεί και ως υπέρμαχος της παράτασης λειτουργίας των δικαστηρίων τουλάχιστον μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.
«Εγώ είμαι φιλοδικηγορική. Δεν είμαι εναντίον των κυρίων δικηγόρων, αλλά καμιά φορά μας δυσκολεύουν στα ακροατήρια, γιατί λένε κρατήστε την υπόθεση, έχω κι άλλη. Θα μου πείτε, να στους στερήσουμε τη δυνατότητα και άλλη υπόθεση; Εν πάση περιπτώσει, να μην είναι και οι κύριοι δικηγόροι τόσο αυστηροί ότι μετά τις 3.00 μ.μ. θα πρέπει να σταματάμε. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει μία δυνατότητα του προϊσταμένου στο ωράριο των γραμματέων», είχε προσθέσει η κ. Ασημακοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου