http://blogamation.com/index.php

26/10/11

Η κρίση και ο φόβος μειώνουν το κάπνισμα!!!

Η οικονομική κρίση πλήττει και τους καπνιστές. Κι επειδή δεν είναι πάντα εύκολο οι Έλληνες καπνιστές σπεύδουν να ζητήσουν και βοήθεια
"Αν σκεφθεί κανείς το μηνιαίο κόστος των τσιγάρων, που μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 300 ευρώ το μήνα (ένα έως δύο πακέτα), δηλαδή 3.600 ευρώ το χρόνο και μερικές φορές ακόμα περισσότερα το κόστος των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι στην ουσία πολύ μικρότερο και φυσικά με ένα σημαντικό επιπλέον μόνιμο κέρδος υγείας και ποιότητας ζωής".
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, (13 Νοεμβρίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο φόβος για την υγεία παραμένει η κύρια αιτία που οδηγεί έναν καπνιστή στην απόφαση να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, σε ποσοστό 86%, όπως ανέφερε ο καθηγητής.
"Ο αθλητισμός είναι ένας δημιουργικός τρόπος ζωής, είναι πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό, είναι συνάμα και υπηρεσία-προϊόν, που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση της υγείας και τη στήριξη της οικονομίας", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης και πρόσθεσε, ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος συνδυάζει την άθληση με τον πολιτισμό στέλνοντας το μήνυμα:
"Τρέχουμε για να κόψουμε το κάπνισμα" ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται η κοινωνία πως υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 51 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι ενταγμένα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ή δημοτικές μονάδες αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε 12 χρόνια λειτουργίας τους τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 18.000 καπνιστές.
Όσο για τα αποτελέσματα, αυτά κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κατατάσσοντας, μάλιστα την Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε σχέση με τη διακοπή καπνίσματος στους συμμετέχοντας σε ανάλογο πρόγραμμα.
Πάνω από το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή, έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αντίστοιχο ποσοστό διακοπής χωρίς την ιατρική βοήθεια είναι μόλις 3-5%.

γράφει:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου