Αν και στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η διδασκαλία μέσω ιντερνετ, σε άλλες χώρες οι οποίες είναι περισσότερο ανεπτυγμένες σε αυτό τον τομέα, η μέθοδος της online εκμάθησης εφαρμόζεται και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά πετυχημένα.
Όπως ήδη θα ξέρεις, για να αποκτήσεις σχεδόν το κάθε τι που υπάρχει σε αυτή τη ζωή χρειάζεται να καταβάλεις κάποιο αντίτιμο. Ευτυχώς όμως, στο χώρο του διαδικτύου τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφού για τις περισσότερες «επι πληρωμή» υπηρεσίες, υπάρχουν και οι αντίστοιχες εναλλακτικές και (για να μην παρεξηγούμαστε) νόμιμες λύσεις, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν.
Η ανθρώπινη του φύση, κάνει τον άνθρωπο να νιώθει την ανάγκη να οργανώνετε και να γίνεται μέλος σε διάφορες κοινότητες. Έτσι και στο διαδίκτυο τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Οι χρήστες του ιντερνετ, πάντα είχαν την ανάγκη να γίνονται μέλη σε online κοινότητες, αφού με αυτό τον τρόπο κοινωνικοποιούνται. Πριν από μερικά χρόνια, ήταν τα forums τα οποία περνούσαν στιγμές ιδιαίτερης ανάπτυξης και επιτυχίας. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι χρήστες του διαδικτύου έχουν στραφεί σε μιας άλλης μορφής online κοινότητες, οι οποίες κατονομάζονται με την γενική ονομασία «κοινωνικά δίκτυα». Τέτοιας μορφής δίκτυα είναι για παράδειγμα το Facebook, το Imeem και το MySpace, που αν και κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία των «κοινωνικών δικτύων», μπορούμε όμως να διακρίνουμε στο κάθε ένα απο αυτά μια διαφορετική φιλοσοφία λειτουργίας, διαφορετικούς στόχους, που αναμφίβολα τα οδηγούν στο να απευθύνονται σε διαφορετική μάζα χρηστών.
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένα «κοινωνικό δίκτυο» με την εκμάθηση κάποιας ξένης γλώσσας; Μήπως μπέρδεψα το ερώτημα σου και απαντώ σε κάτι άσχετο; Όχι βέβαια.. Σε λίγο θα καταλάβεις. Κατ’ αρχήν, ας δούμε με απλά λόγια τι ορίζεται ως «κοινωνικό δίκτυο». Ένα κοινωνικό δίκτυο, προσπαθεί να χτίσει μια κοινότητα από ανθρώπους οι οποίοι να μοιράζονται μεταξύ τους τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες τους, όπως επίσης τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.
Ακριβώς αυτό είχαν κατά νου οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται πίσω απ’ τη δημιουργία του LiveMocha. Το να φτιάξουν ένα κοινωνικό δίκτυο, βασικός στόχος του οποίου θα ήταν η μετάδοση γνώσης μεταξύ των μελών του, και πιο συγκεκριμένα η γνώση που έχουμε ο κάθε ένας μας για κάποια γλώσσα. Εξάλλου, ποιος είναι ο καλύτερος δάσκαλος για να σου μάθει μια άγνωστη (για σένα) γλώσσα, από κάποιον του οποίου η μητρική γλώσσα είναι αυτή; Στο LiveMocha, μπορείς να είσαι ταυτόχρονα μαθητευόμενος αλλά και «εκπαιδευτής» (η καλύτερα «διορθωτής») κάποιας γλώσσας την οποία γνωρίζεις πολύ καλά.
Τι μπορείς ακριβώς να κάνεις στο LiveMocha;
Πολύ απλά, μπορείς άμεσα να αρχίσεις να μαθαίνεις ξένες γλώσσες. Αρχικά όμως, το πρώτο που χρειάζεσαι να κάνεις είναι μια εγγραφή έτσι ώστε να γίνεις μέλος, το οποίο και είναι εντελώς δωρεάν. Στη συνέχεια, θα μπορείς να επιλέξεις τη γλώσσα ή τις γλώσσες που επιθυμείς να μάθεις (ή να εξασκήσεις), και να αρχίσεις να παρακολουθείς τα μαθήματα τους. Τα μαθήματα αυτά, είναι απολύτως αυτοματοποιημένα και κάθε φορά θα προχωρείς βήμα-βήμα. Την ώρα της εκμάθησης, δεν λαμβάνει μέρος κανένας άλλος ανθρώπινος παράγοντας, εκτός απο εσένα τον ίδιο. Συνήθως η διαδικασία παράδοσης παρουσιάζετε με εικόνες αλλά και με ήχο, ακριβώς όπως γίνεται και στα επι πληρωμή προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών που βρίσκουμε σε υπολογιστές. Η μέθοδος είναι ακριβώς η ίδια. Στο τέλος κάθε επιπέδου (αυτή είναι η διαφορά του απ' τα offline προγράμματα εκμάθησης), θα έχεις να κάνεις μια σειρά από ασκήσεις, έτσι ώστε να δεις πόσο καλά έμαθες το συγκεκριμένο μάθημα. Μερικές απ' τις ασκήσεις όμως, σκοπός τους θα είναι να πληκτρολογήσεις ένα κείμενο το οποίο σου ζητείτε, να περιγράψεις μια εικόνα ή ανθρώπους είτε ακόμη να μιλήσεις στο μικρόφωνο σου «εκφωνώντας» μια συγκεκριμένη πρόταση ή παράγραφο σε αυτή την γλώσσα την οποία μαθαίνεις. Όλα αυτά, αποθηκεύονται στους servers του LiveMocha, και στη συνέχεια ελέγχονται από άλλους χρήστες σαν και εσένα, οι οποίοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά τη συγκεκριμένη γλώσσα. Αυτοί τότε σε αξιολογούν στη συγκεκριμένη άσκηση, σε βαθμολογούν και σου δίνουν συμβουλές για να βελτιωθείς. Ωραίο έτσι;
Συγκεκριμένα οι γλώσσες που μπορείς να μάθεις ή να εξασκηθείς αυτή τη στιγμή φτάνουν τον αριθμό 25 μερικές εκ των οποίων είναι: Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Κορεάτικα, Γιαπωνέζικα, Τσέχικα, Βουλγάρικα..
Βέβαια τελειώνοντας όλα τα επίπεδα μιας γλώσσας, μην περιμένεις κάποιο πτυχίο απ’ το LiveMocha, στο χέρι σου όμως είναι να αποκτήσεις την γνώση που σου προσφέρετε.
Μπορείς να πραγματοποιήσεις δωρεάν την εγγραφή σου και μέσα σε 5 λεπτά να ξεκινήσεις να παρακολουθείς μαθήματα σε όποια γλώσσα επιθυμείς. Η επίσημη ιστοσελίδα όπου μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά είναι: http://www.livemocha.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου