Δύο ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των φοιτητών με κινητικά προβλήματα, διαθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το ένα εκ των λεωφορείων δώρισε στην πανεπιστημιακή κοινότητα η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης και η εκδήλωση παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου, παρουσία του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, του προέδρου της φιλοπτώχου αδελφότητας αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής Θεόδωρου Δαρδαβέση και της πρώην προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ Άννας Φαχαντίδου.
Το ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο, που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά των φοιτητών με καροτσάκι, έχει τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του έτους εξυπηρετώντας καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, είκοσι φοιτητές. Έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς μέχρι και πέντε ατόμων ενώ λειτουργεί μετά από τηλεφωνικό ραντεβού και αίτημα των ενδιαφερόμενων φοιτητών, τους οποίους μεταφέρει από το σπίτι τους προς το πανεπιστήμιο και αντίστροφα.
«Μέχρι τώρα, οι μετακινήσεις των φοιτητών με κινητικά προβλήματα γινόταν με ίδια μέσα, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αποκλείονται από την παρακολούθηση των μαθημάτων τους» ανέφερε ο πρόεδρος της φιλοπτώχου αδελφότητας Θ. Δαρδαβέσης. Ο προϋπολογισμός του λεωφορείου ανέρχεται στις 50.000 ευρώ, ενώ το λειτουργικό του κόστος έχει αναλάβει το ΑΠΘ.
Το δεύτερο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο λειτουργεί από τις αρχές του Νοεμβρίου, μετά από ενοικίαση του πανεπιστημίου καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ Αλέξιο Μπένο χρειάστηκε άμεση κάλυψη των αναγκών για 50 φοιτητές με προβλήματα κινητικότητας.
Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν θέσει σε προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στο πανεπιστήμιο, μέσα από ένα γενικότερο σχέδιο οργάνωσης για την διευκόλυνση της κινητικότητας των φοιτητών και των εργαζομένων. Ήδη, έχουν προχωρήσει στην λειτουργία δέκα νέων τουαλετών για ΑμεΑ καθώς και ενός ειδικού ανελκυστήρα, που λειτουργεί στην κάτω φοιτητική λέσχη. «Ο στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση όλων των ανελκυστήρων και των αποχωρητηρίων στις σχολές και τα τμήματα του ΑΠΘ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του» τόνισε ο κ. Μπένος.
Επίσης, συνεχίζεται ο σχεδιασμός κατασκευής ειδικών διαδρομών εντός του πανεπιστημιακού χώρου για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης, με στόχο να συνδεθούν όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου, διευκολύνοντας την μετακίνηση των ατόμων αυτών.
Τέλος, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ στηρίζει την ομάδα αυτοβοήθειας που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια με τη συμμετοχή περίπου 50 εθελοντών φοιτητών, οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια στους συμφοιτητές τους, για τις ανάγκες τους εντός του πανεπιστημίου. Ένας διερμηνέας νοηματικής προσφέρει υπηρεσίες στους κωφάλαλους φοιτητές για τις παρακολουθήσεις μαθημάτων.
ΠΗΓΗ: agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου