Πριν λίγες ημέρες είχα βρεθεί σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε γνωστό οικονομικό πανεπιστήμιο για τους αποφοίτους του, προκειμένου να τους ενημερώσει με τη βοήθεια συμβούλων σταδιοδρομίας για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Όταν μπήκε στο τραπέζι το θέμα της αμοιβής οι απόφοιτοι έδειχναν κάπως αμήχανοι. Οι περισσότεροι είπαν ότι με τόσο υψηλή ανεργία το θέμα της αμοιβής είναι το τελευταίο που τους απασχολεί. «Ο μισθός είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό μας, το σημαντικό είναι να βρούμε δουλειά», έλεγαν χαρακτηριστικά. Άλλοι πάλι που είχαν πάρει μέρος σε επαγγελματικές συνεντεύξεις είπαν ότι όταν τους ρώτησε ο εργοδότης τους τι μισθό θα θέλανε κόμπιασαν και δεν έδωσαν συγκεκριμένη απάντηση.
Δεν ξέρω αν φταίει η υψηλή ανεργία, η δυσκολία πρόσβασης στην αγορά εργασίας λόγω της κρίσης ή η έλλειψη ενημέρωσης από τα πανεπιστήμια, που οι σημερινοί πτυχιούχοι δυσκολεύονται να προσδιορίσουν την αξία τους στην αγορά και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Την ίδια αντίληψη, δυχτυχώς, δεν έχουν μόνο οι νεοεισερχόμενοι αλλά και οι πιο έμπειροι εργαζόμενοι, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία.
Σίγουρα, όμως, αυτή η τακτική δεν είναι η σωστή. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν μία αξία στην αγορά εργασίας με βάση τα προσόντα, τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εμπειρία τους. Αν θέλεις λοιπόν να πάρεις τον υψηλότερο μισθό με βάση τα προσόντα σου καλό είναι να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:
Προετοίμασε τον εαυτό σου
Πριν πας σε μία επαγγελματική συνέντευξη πρέπει να γνωρίζεις καλά την αξία σου. Προσδιόρισε μόνος σου το πόσο αξίζεις. Σκέψου ποιες είναι οι ικανότητές, η εμπειρία και το επίπεδο των σπουδών σου.
Όρισε ένα ελάχιστο όριο
Πριν από τη διαπραγμάτευση του μισθού, είναι σημαντικό να γνωρίζεις το ελάχιστο ποσό με το οποίο θα αισθάνεσαι άνετα γι' αυτό που προσφέρεις σε μία δουλειά. Θέτοντας ένα όριο είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσει να διαπραγματευτείς μία αξιοπρεπή αμοιβή, που θα καλύπτει τις ανάγκες σου.
Ενημερώσου για τους μισθούς στην αγορά
Καλό είναι να εκτιμήσεις τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, πριν προσδιορίσεις την «αξία σου». Ερεύνησε τις αμοιβές άλλων εργαζομένων που βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις και παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Έχοντας στη διάθεσή σου συγκεκριμένα στοιχεία και επίπεδα αμοιβών θα μπορείς να έχεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να σου κάνουν κατά τη συνέντευξη.
Μην μιλάς για χρήματα από πολύ νωρίς
Είναι προς το συμφέρον σου να μην μιλήσεις για το ύψος του μισθού από το πρώτο κιόλας ραντεβού. Περίμενε η πλευρά του εργοδότη να ανοίξει το θέμα. Αν πάλι αυτό δεν γίνει, άνοιξε την κουβέντα όταν γίνει ξεκάθαρο ότι η εταιρία ενδιαφέρεται πραγματικά για την πρόσληψή σου.
Δείξε την αξία σου
Αν πραγματικά θέλεις να αποδείξεις στον διευθυντή προσωπικού την αξία σου πρέπει να αναφερθείς σε συγκεκριμένα παραδείγματα είτε από τις προηγούμενες δουλειές σου, είτε από τις δραστηριότητές σου στο πανεπιστήμιο αν είσαι νεοεισερχόμενος.
Τέλος είναι πολύ βασικό να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι οι υψηλές αμοιβές προϋποθέτουν και υψηλές ευθύνες σε μία θέση. Έτσι αν πάρεις αυτό το ρίσκο καλό είναι να έχεις προετοιμαστεί.
Γράφει η Μίνα Μπαγιώτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου