Εξωτερική ωτίτιδα είναι η μόλυνση του δέρματος στο κανάλι του εξωτερικού αυτιού. Λέγεται και αυτί του κολυμβητή γιατί το παθαίνουν πολύ συχνά οι κολυμβητές και τα παιδάκια το καλοκαίρι που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Η υγρασία που δημιουργείται στο κανάλι του εξωτερικού αυτιού είναι ένας πολύ καλός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβίων ή ακόμη και μυκήτων. Ένας άλλος παράγοντας δημιουργίας μόλυνσης στον κανάλι του εξωτερικού αυτιού είναι η κακή συνήθεια που έχουν μερικά παιδιά να βάζουν το δάκτυλο ή και αιχμηρά αντικείμενα στο αυτί και να το ξύνουν. Ο τραυματισμός και τα μικρόβια που μεταφέρονται εκεί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.
Πώς παρουσιάζεται η εξωτερική ωτίτιδα;
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο αυτί. Μπορεί όμως το παιδί να παραπονείται ότι θέλει να ξύνει το αυτί του ή και για αίσθημα καύσους (κάτι καίει το αυτί μου). Επίσης μπορεί να δείτε το αυτί να είναι κόκκινο ή να τρέχει λίγο υγρό από αυτό.
Πως μπορεί να προφυλαχτεί το παιδί;
Υπάρχουν αλκοολούχες σταγόνες που μπορείτε να πάρετε χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία και τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε μετά το τέλος της κολύμβησης. Τοποθετήστε στο κάθε αυτί του παιδιού σας 3-4 σταγόνες και κάντε ελαφρό μασάζ με το χέρι σας πάνω στο αυτί έτσι ώστε να προχωρήσουν και να μπουν καλά στο κανάλι του αυτιού. Για τα παιδιά που έχουν σωληνάκια στα αυτιά τους, πιθανόν ο γιατρός τους, να τους έχει ήδη συστήσει να φοράνε ωτοασπίδες κάθε φορά που κολυμπάνε.
Ποια η θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας;
Το πιο πιθανόν, ο παιδίατρος θα δώσει σταγόνες για τα αυτιά που περιέχουν αντιβιοτικό και κορτιζόνη. Το αντιβιοτικό καταπολεμά τη μόλυνση και η κορτιζόνη βοηθά να φύγει το φούσκωμα στο κανάλι του αυτιού. Μέχρι να δράσουν τα φάρμακα καλό είναι να δίνετε κάποιο παυσίπονο στο παιδί. Εάν το φούσκωμα στο αυτί είναι έντονο μπορεί ο γιατρός να τοποθετήσει στο κανάλι του αυτιού ειδική γάζα εμποτισμένη με φάρμακα για πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συστήσει και αντιβιοτικά από το στόμα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να αποφύγετε το βρέξιμο των αυτιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Αδάμος Χατζηπαναγής παιδίατρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου